loader image
Artena Kalite Uluslararası Belgelendirme
Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği 2014/68/EU (PED) Avrupa’daki basınçlı ekipmanlara ilişkin tüm ulusal kanun ve kurallara dahil edilmiştir ve Avrupa Topluluğu’nda satılan tüm basınçlı ekipmanları ilgilendiren tek üniform düzenlemeyi ifade etmektedir.

 

97/23/EC Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği yürürlükten kalkmış ve yerini 19 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 2014/68/EU Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğine bırakmıştır.

Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (Pressure Equipment Directive – PED) Kapsamında Uyumlaştırılmış Standartlara Örnekler

2014/68/EU Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği üreticilerin öncelikli olarak yönetmelikte belirtilen temel gerekliliklere uyum göstermesi gerekmektedir. Öte yandan, bir uyumlaştırılmış standardın kapsamında olan ürünler ilgili ürün standardının gereklerini de karşılamakla yükümlüdürler.

Bu yönetmelik altında en sık kullanılan uyumlaştırılmış ürün standartlarına aşağıdaki örnekler verilebilir;

 

EN 13445 – Ateşle temas etmeyen basınçlı kaplar

EN 12592 – Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatları

EN 12953 – Silindirik kazanlar

EN 10028 – Basınç Amaçlı Çelik Yassı Mamüller

EN 10217 – Basınç Amaçlı Kaynaklı Çelik Borular

 

2014/68/AB Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinde Kaynaklı İmalatlarla İlgili Gereklilikler

Ürünlerine CE işareti iliştirmek isteyen Basınçlı ekipman üreticilerinin, kaynakla ilgili proseslerini tasarlardan aşağıda detayları verilmiş olan açıklamalara dikkat etmesi ve bu gereklilikleri karşılayacak şekilde bir üretim süreci işletmesi gerekmektedir.

Öncelikle imalata konu olan ürün için gerçekleştirilecek kaynakların, ilgili standartlara göre (EN 15614, ASME Sec. IX vb.) Kaynak Yöntem Onaylarının (Welding Procedure Qualification Record WPQR) alınmış olması gerekmektir. Aynı şekilde ilgili kaynağı gerçekleştirecek personelin yani kaynakçının da yine ilgili standartlara göre Kaynakçı Sertifikasının yayınlanmış olması gerekmektedir. Kaynak özel bir proses olup, hem yönteminin hem de kaynağı gerçekleştiren personelin imalat başlamadan önce sertifikalandırılmış olması önem arz etmektedir. Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, her iki sertifikasyon için gereklilikleri net şekilde belirlemiştir. Bu durumda imalatçılar ürünlerinin CE belgelendirme süreçlerine başlamadan önce mutlaka bu hazırlıkları tamamlamış olmak durumundadırlar.

2014/68/AB Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinin, Ek-1 Temel Gereklilikler kısmında 3.1.2 maddesi altında, bu kaynak yöntem onayını (PQR) ve kaynakçı sertifikasını yayınlayacak kuruluşun da bir Onaylanmış Kuruluş olması gerekliliği tanımlanmıştır. Hem maliyet hem de zaman kaybını önlemek adına, üreticilerin mutlaka bu onay süreçlerini ilgili kapsamda Onaylanmış Kuruluş yetkisine sahip bir belgelendirme kuruluşundan ilerletmeleri gerekmektedir.

 

Artena Kalite Uluslararası Belgelendirme olarak, bu iki alanda da müşterilerimizin bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılamaktayız.