- Ana Sayfa
- Kurumsal
- Hizmetlerimiz
- Belgelendirme Hizmetleri
- Ürün Belgelendirme
- CE Belgelendirme
- TSE Belgelendirme
- Sistem Belgelendirme
- ISO 9001:2015 – Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 22000:2018 – Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO EN 15593:2008 – Gıda Paketleme Ambalaj Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 27001:2022 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 45001:2018 – İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 14001:2015 – Çevre Yönetim Sistemi
- ISO 13485:2016 – Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 50001:2018 – Enerji Yönetim Sistemi
- FSSC – ISO 22000:2018 – Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 18601:2013 – Ambalaj ve Çevresel Yönlerin Yönetimi
- ISO 26000:2010 – Sosyal Sorumluluk Rehberlik Standardı
- ISO 31000:2018 – Risk Yönetimi Rehberlik Standardı
- Gıda Belgelendirme
- Tescil Hizmetleri
- Test & Analiz Hizmetleri
- Periyodik Kontrol / Muayene Hizmetleri
- Gözetim Hizmetleri ( Inspectıon)
- Eğitim
- Belgelendirme Hizmetleri
- Dökümanlar
- Makaleler
- İletişim
Artena Kalite Uluslararası Belgelendirme
Makine CE Belgesi
Makine CE Belgesi Avrupa Birliği’nin makine endüstrisi alanında ihracat yapan yabancı yatırımcılardan üretilen makineler için istediği belgedir. Bu belge, makinenin; üretiminde, kurulumunda ve kullanımında insan ve çevre sağlığını koruma altına alacak şekilde üretildiğini kanıtlayan bir sertifika türüdür. Belgelendirilmemiş makinelerin, Avrupa Birliği ülkelerinde pazarlarında pazarlanması ve satışa sunulmasına izin verilmemektedir.
Makine kullanımı ve kurulumundan kaynaklanan kazaların en aza indirilmesi için geliştirilen politika, ithalat ve ihracat üzerine çalışan şirketleri yakından ilgilendirmektedir.
Dünya pazarlarının 1/3 üne sahip AB Makine üretim sektörü 170.000 firma ve 3.3 milyonun üzerinde çalışanı ile Avrupa’nın en büyük ve rekabetçi sektörlerinden birisi konumundadır. Makinelerden kaynaklanan kaza riskini en aza indirmek AB’nin olmazsa olmaz politikalarındandır. Bir makinenin CE İşareti taşıması o makinenin 2006/42/AT Makine Yönetmeliği temel sağlık ve güvenlik gereklerine uyduğunu ve bu makinenin AEA içerisinde satılabileceğini gösterir.
Makine Yönetmeliği; makineleri, değiştirilebilir ekipmanı, güvenlik aksamlarını, kaldırmaya yardımcı teçhizatı, zincirleri, halat ve kayışları, mekanik aktarma tertibatlarını ve kısmen tamamlanmış makinaları kapsar. Eğer ürün Makine Yönetmeliğinde riskli olarak, 23 kategoride tanımlanan makinalardan bir tanesiyse ve tüm temel sağlık ve güvenlik gereklerini kapsayan AT Harmonize Standardına uymuyorsa onaylanmış kuruluşun uygunluk değerlendirme faaliyeti yürütmesi zorunludur. Onaylanmış Kuruluş ürünün uygunluğu konusunda ikna olmuş ise CE Belgesi adını verdiğimiz, AT Tip İncelemesi Sertifikası veya Tam Kalite Güvence Sertifikası olan belgeyi yayımlayarak uygunluğu teyit eder.
MAKİNE CE BELGESİ’NİN AMACI
Makinelerin kullanım talimatlarına uygun şekilde kurulduğunda insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemediğini göstermek amacı ile geliştirilen bir yasadır. Buna göre makine üreticileri bir ürünü piyasaya sürmeden önce;
- Ürün ile ilgili teknik dosyayı hazırlamalıdır,
- Makine ile ilgili kullanım talimatlarını hazırlamalıdır,
- Uygunluk değerlendirmesi için gerekli test ve analizleri tamamlamalıdır,
- AT Uygunluk Beyanı’nı ürüne uygun şekilde hazırlamalıdır,
- Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra makineye CE işaretini iliştirmelidir.
MAKİNE CE BELGESİ VE AB PAZARLARI
Dünya pazarlarının 1/3 üne sahip AB Makine üretim sektörü 170.000 firma ve 3.3 milyonun üzerinde çalışanı ile Avrupa’nın en büyük ve rekabetçi sektörlerinden birisi konumundadır. Makinelerden kaynaklanan kaza riskini en aza indirmek AB’nin olmazsa olmaz politikalarındandır. Bir makinenin CE İşareti taşıması o makinenin 2006/42/AT Makine Yönetmeliği temel sağlık ve güvenlik gereklerine uyduğunu ve bu makinenin AEA içerisinde satılabileceğini gösterir. Makine Yönetmeliği makineleri, değiştirilebilir ekipmanı, güvenlik aksamlarını, kaldırmaya yardımcı teçhizatı, zincirleri, halat ve kayışları, mekanik aktarma tertibatlarını ve kısmen tamamlanmış makinaları kapsar.
Eğer ürün, Makine Yönetmeliğinde riskli olarak, 23 kategoride tanımlanan makinalardan bir tanesiyse ve tüm temel sağlık ve güvenlik gereklerini kapsayan AT Harmonize Standardına uymuyorsa onaylanmış kuruluşun uygunluk değerlendirme faaliyeti yürütmesi zorunludur. Eğer Onaylanmış Kuruluş ürünün uygunluğu konusunda ikna olmuş ise Ce Belgesi adını verdiğimiz, AT Tip incelemesi Sertifikası veya Tam Kalite Güvence sertifikası olan belgeyi yayımlayarak uygunluğu teyit eder.
Onaylanmış kuruluşun rolü ne olursa olsun üretici AT Uygunluk Beyanı ve teknik dosya düzenleyip uygunluk değerlendirme faaliyeti gerçekleştirmek zorundadır ki bu şartlar hukuki olarak bağlayıcıdır.
MAKİNE CE BELGESİ NASIL ALINIR?
Makine CE Belgesi almak için Ürünlerin uygunluk testi, teknik dokümanlar ve diğer konularda deneyimli olan firmamız ile iletişime geçerek ürettiğiniz ürünlerin AB pazarlarında serbest dolaşım hakkı kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Artena Kalite Uluslararası Belgelendirme olarak Makine CE Belgesi için detaylı bilgi ve başvuru için hemen uzmanlarımızla iletişime geçin!